Актуелни новости
  1. Годишно собрание на КК Работнички
  2. Соопштение до јавноста која го прати и е дел од кошаркарските случувања
  3. ГИНЈАРД: Вистинското претстои, банерите во оваа (стара) сала кажуваат каде треба да биде Работнички
  4. Караџовски пред потпис со Работнички
  5. МКФ одлучи: Работнички останува во „Градски парк“

За Клубот

Најтрофејниот кошаркарски клуб што егзистира на просторот на независна Република Македонија е воедно и најстар. Групата ентузијасти под водство на Славко Матовски уште во 1946 година, како дел од железничкото спортско друштво започнале да навлегуваат во тајните на кошарката, не помислувајќи дека од нив ќе започне ерата на симболот на Македонската кошарка.

Меѓу низата запазени имиња на клубот во тој период, особено се истакнува Благоја Георгиевски кој е еден од ретките македонски спортисти кои се носители на највисоката спортска титула ”заслужен спортист на Југославија”.

Првичните замисли екипата да се пласира во првата сојузна лига не давале плод се до 1953 година кога Работнички за прв пат, но само на една сезона се натпреварува во првата сојузна лига- Исток. Во меѓувреме започнува и тоталната доминација на територијата на Сојузна Република Македонија која резултира со 7 едноподруго титули. Крајот на трофејната генерација значел и низа проблеми со изнаоѓањето на нова шампионска генерација. На неа се чекало цели 8 години, а 3 години по осмата титула се забележува и вториот настап во елитната Прва сојузна лига. Ваквиот успех непрекинато е повторуван се до распадот на поранешната заедничка држава. Доминацијата на домашните терени и забележителните резултати на сојуно ниво се преточувале и во репрезентативни повици на кошаркарите на Работнички, кои во не мал број низ историјата го носеле дресот на Југославија.

USA FIRES ITS WAY TO WORLD CUP GOLD

Cup gold medal with a blistering 129-92 win over Serbia (5-4) at the Palacio de os Deportes de la Comunidad arena on Sunday night in Madrid, Spain.

The USA, which distanced itself from Serbia early in the game with a 28-6 run to close the first quarter, became just the third country in FIBA World Cup history to capture consecutive titles, and more crucial, the championship earned the USA an automatic bid into the 2016 Rio de Janeiro Olympic Games.

USA FIRES ITS WAY TO WORLD CUP GOLD

The USA, which distanced itself from Serbia early in the game with a 28-6 run to close the first quarter, became just the third country in FIBA World Cup

  •  Checklist item where your copy can go where your copy can go
  •  Checklist item where your copy can go where your copy can go
  •  Checklist item where your copy can go where your copy can go

Reviews